Publisert Legg igjen en kommentar

Lyspunkt gjennom «korona-sommaren»: Sundquist-träffen i Torsby med topp aktørar!

Gjennom ein sommarsesong der det meste blei avlyst, fekk vi oppleve Sundquist-träffen i Torsby i månadsskiftet juni – juli. Med all den flotte musikken vi fekk høyre blei dette eit stort lyspunkt.

Av Reidar og Kjell Opsal

Der var konsertar i  Fryksände kyrka,  allsangkveld, fleire konsertar og Sundquist-seminar på Lusta loge – festlege dagar i eit naturvakkert område og nydeleg sommarsver.

Stor takk til  arrangør Roger Snäll , godt assistert av fru Christina som tok så fint imot medverkande og publikum. Det starta på torsdagskvelden med allsang leia av meisteren på feltet, Tord Sölvesson. Også ein aktør som vi tidlegare har hatt gleda av å møte i Ransäter. Ei spesiell stund fekk vi oppleve i Fryksände kyrka der presten inviterte til konsert med glad musikk.

Mat og prat ute i det fri under Sundquist-träffen i Torsby.  Vertsskapet Christina og Roger Snäll tok godt imot både artistar og publikum-
Fremst bildet til høgre Lena Jularbo Brauner og til venstre skimter vi Nils Fläcke og sida av han sit Bo Gäfert.

Dette er eit arrangement med hovudvekt på Rangar Sundquist, ein av tidenes største på trekkspelet. Han laga mange fine komposisjonar, men også fleire av dei andre t5rekkspellengende var representert.

Stilrett tolkning blei det også av Jularbo – sjølvsagt når Anders Larsson og Tore Svendsberget er på scena. Og helsing på scena fekk vi frå Lena Jularbo Brauner som deltok under festivalen. Alltid inspirerande!

Innlagt var også seminar der Gösta Westerlund (1907-1980) var temaet.  Interessant der «dragspelsprofessoren» Bo Gäfvert auste av sin store kunnskap  – i selskap med intervjuande Leffe Jonsson. Begge veit mykje og har evna til å formidle stoffet.  Gösta var eit musikalsk fenomen som begynte å spele trekkspel tre år gammal. Då han var 7 spelte han offentleg og var dansemusikar frå 10 års alder.

Han var fantastisk til å lese noter og spelte alt direkte frå bladet. Hans mest kjende komposisjon var «Sol över Norrland» som blei framført av Anders Larsson, Beiron Hultman, Tore Bekkelund og Lars Henrik Larsson.

På artistlista desse varme sommarsdagane stod også Nils Fläcke, denne dragspelande mulltikunstnaren – i si tid ungt talen, men som i dag går inn i rekka av superveteranar.

Frå norsk side deltok også Jo-Fredrik Øiamo som er blitt eit kjent trekkspelnamn.

Ingen tvil om at her er det rette draget på musikken. Beiron Hultman til venstre, vidare Lars Henrik Larsson på bass (også glimrande trekkspelar), Nils Fläcke og Anders Larsson.

Annika Andersson var på plass blant favorittane – og for oss ein ny fin duo, Jonas Hansson og Peter Resare med sang og dragspel.

På nytt deltok uslitelege Jan Olsson frå Exporadion og laga fleire radioprogram som vi kan glede oss over på nettet. Takk til Jan for denne store kulturinnsatsen!

Musikken som blir spelt under denne årlege treffet er henta frå det mest populære trekkspelrepertoaret. Det var melodiar som «Lekande steg» av Ragnar Sundquist, også blant våre favorittmelodiar, Det var «Aftonbris» av Sven Hylen og Minnen från Hylte Bruk» av Jularbo- også blant våre store favorittar. Ein av dei vakraste valsane, «Fiolen min» av Jon Erik Öst og (sjølvsagt) Raggies polka, pluss mange, mange fleire melodiar.

Reine luksusopplevinga å få nyte denne herlege musikken – i time etter time, med slik kvalitetsfull framføring.

For Norild-utsendingane med base Norges vestkyst, var det mange mil å køyre, men vel verdt turen. Også passeringa av grensa, fram og tilbake, gjekk også svært greit. Ingen problem!

Og no er vi tilbake til normaldagen og gler oss til fleire treff. Spesielt er det mange som spør om Ransäter.

Stor takk til det fine vertsskapet, Roger Snäll og fru Christina som steller i stand i Torsby – Lusta. Her blir ein verkeleg godt motteken!

Tore Svendsberget – ein av dei beste norske på den klassiske trekkspelmusikken, her i samtale med programleiar og radioprodusent, Jan Olsson – (også dyktig sangsolist). Til venstre Beiron Hultman som er med på å føre trekkspeltradisjonen vidare.
Legg igjen en kommentar