Publisert Legg igjen en kommentar

Finska dragspelslegenden Veikko Ahvenainen hedrades med konstverk

Den finska dragspels-mästaren Veikko Ahvenainen blev i slutet av augusti hedrad med ett stort konstverk i trä, en tavla som mäter 2,5 x 3 meter och föreställer Veikko med sitt dragspel.  Det var finska Kuopio kommun som ville hedra Veikko som är född och uppvuxen i Kuopio med detta fina konstverk .

Invigningen skedde den 31 augusti i det nybyggda resecentrum där tavlan är placerad. Det var många på plats för att få ta del av denna fina ceremoni som kommun-chef Jarmo Pirhonen inledde med ett tal och Ahvenainen själv fick avtäcka tavlan.

”Om Ahvenainens väg till dragspels-musiken inte varit så speciell, så hade hans över 70 år långa karriär inte heller blivit så otrolig, vilken verkligen saknar motstycke! Vi är alla mycket tacksamma att Veikko alltid har hållit fram sin födelsestad Kuopio genom hela sin karriär, sa Jarmo Pirhonen i sitt tal. Han har turnérat med många kända finska sång-artister och är finska dragspels-kulturens stora PR-person.

 Det var en mycket rörd Veikko som höll sitt tal vid invigningen av sin fina tavla, många minnen som finns här i mina hemtrakter och där allt en gång började, 1948 spelade han sin fösta solo-konsert i Stadshuset i Kuopio.

Veikko föddes 1929 och som skolpojke ville han väldigt gärna spela dragspel men med en familj på 7 barn så fanns det inte pengar till att köpa något. Så Veikko började själv när han var 9 år gammal att spara pengar till sitt första 2-radiga dragspel genom att bära ut tidningen på morgonen innan han gick till skolan samt även samla och sälja järn & koppar skrot. Efter några år så önskade han sig ett 5-radigt dragspel men det var så dyrt att han insåg att det skulle han inte få ihop pengar till, så att han gick till banken och frågade om ett lån. Bankmannen gav honom ett papper och sa att om du hittar någon som är rik och kan skriva under detta papper ska du få låna pengar. Veikko gick då till fabriken där hans bror jobbade och frågade chefen om han kunde skriva under detta papper. Chefen ringde till banken och kom sen tillbaka med en underskriven bank-växel och Veikko blev lycklig ägare till sitt 5-radiga dragspel, 11 år gammal! Sen började hans karriär så smått och med många spelningar på danser samt olika tillställningar så kunde han betala tillbaka sin skuld till banken.

Veikko har spelat i ett 40-tal länder och gett över 5.000 solo-konserter, det har även blivit många skivinspelningar, totalt 1.082 st låtar på skiva. Tillsammans med sin svenska fru Carina som kommer från Långviksmon utanför Örnsköldsvik turnérar och spelar Veikko fortfarande. Senaste turnén var i Sverige nu i september med konserter i Örebro, Borlänge, Finspång, Hofors, Sundsvall, Kramfors och Björna. Efter det fortsatte turnén i Finland med ett 20-tal konserter.

Legg igjen en kommentar